Assalamualaikum
Hari ni semangat bangun awal semata nak siapkan donut untuk bawa breakfast ke pejabat.. Kat pejabat aku, letak la apa pun semua licin, hahaha. Purata 80% semua pekerja lelaki. Sebab tu lah aku suka masak, bila ada org suka makan..
Donut ni aku amik resepi dari blog kak Azlita Masam Manis.. kat situ banyak bagi tips untuk buat donut, memang mudah la bg aku yg baru terkial-kial nk belajar kuih tradisional ni. hee :p
Lebih kurang setengah jam jugak aku uli untuk dapatkan donut yang betul2 lembut dan gebu. Dah siap semua budak kecik tu la yang rasa dulu. Habis 2 biji dia makan, alhamdulilah tu bermakna donut aku lembut~ lega! xcaya ekk? Meh sini bukak mulut nk suap.
Kat sini aku letak resepi dan tips dari kak Azlita..
Donut Mayo
by : Azlita Masam Manis
330 gram tepung gandum dapat 20 biji
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/skim milk aku guna
susu segar
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan
garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil) aku guna
mauripan
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut
mayo ni nanti.
Kaedah 1~ Penggunaan Bread Maker (BM)
Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli
pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh
terus ke langkah no. 4 di bawah.
Kaedah 2 ~ Jika uli tangan
Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak
melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic
bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih
kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan
dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan
doh bagi mengeluarkan angin.
Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan
selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye,
biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api
sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan,
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment